BIURO REGIONU: Załatwiamy sprawy telefonicznie lub mailowo Więcej informacji

2019 05 11 pielgrzymka represjonowanych

W sobotę i niedzielę 11-12 maja 2019 r. odbyła się w Częstochowie XXII Ogólnopolska Pielgrzymka Osób Represjonowanych w Stanie Wojennym na Jasną Górę.

W sobotę 11 maja uczestnicy pielgrzymki spotkali się w Muzeum Monet i Medali im. Jana Pawła II, gdzie m.in. wysłuchali wykładu dra Sławomira Maślikowskiego o historii oporu społecznego wobec komunistycznej władzy w regionie częstochowskim oraz obejrzeli doskonale przyjęty film "Ikar - Stan wyjątkowy" o częstochowskim proteście w 1980 r., po czym zwiedzili muzealne wystawy. W spotkaniu wzięli udział przewodniczący Zarządu Regionu Jacek Strączyński i jego zastępczyni Dorota Kaczmarek.
Organizatorem pielgrzymki jest Ogólnopolska Federacja Stowarzyszeń Represjonowanych, na której czele stoi częstochowianka Anna Rakocz. Msza św. w intencji represjonowanych została odprawiona w niedzielę w południe w kaplicy Cudownego Obrazu Matki Bożej.

images/2020/2020-05-05-porozumienie-z-prezydentem-duda-fot-marcin-zeglinski.jpg

Więcej informacji: KLIKNIJ.Tekst pochodzi ze witryny internetowej Regionu Częstochowskiego NSZZ „Solidarność” (www.solidarnoscczestochowa.pl)

Od sierpnia 2014 478330