2022 09 12 spotkanie dps fot kk

12 września 2022 r. w warszawskiej siedzibie Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” odbyło się robocze spotkanie przedstawicieli Komisji Zakładowych w Domach Pomocy Społecznej. Wzięła w nim aktywny udział Joanna Bulik, przewodnicząca KZ w DPS „Dom Kombatanta” w Lublińcu.

Uczestnicy spotkania rozmawiali o problemach osób zatrudnionych w DPS-ach i o postulatach, które należy przedstawić pracodawcom oraz rządowi w kontekście procedowanej nowelizacji ustawy o pomocy społecznej oraz ustawy o działalności leczniczej.
Uczestniczący w spotkaniu zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej Bogdan Kubiak powiedział do zebranych: „Nie da się na poziomie regionalnym rozwiązać problemów ogólnopolskich. Dziś zaczynamy działać roboczo, a jednocześnie spróbujemy się zjednoczyć, tak by mówić jednym głosem o problemach”. Z kolei Zbigniew Spendel, przewodniczący Rady Krajowej Sekcji Pracowników Pomocy Społecznej NSZZ „Solidarność” apelował podczas spotkania, by skupić jak najwięcej organizacji w strukturach branżowych Związku. Do Sekcji złożyła też akces przewodnicząca Joanna Bulik.
Licznie zgromadzeni uczestnicy spotkania alarmowali o problemach w codziennej pracy, problemach jej warunków i płac. Pojawiły się głosy, że chcieliby jako grupa zawodowa nie podlegać samorządom powiatowym. Mówili o tym, że wynagrodzenie zasadnicze wielu z nich jest niższe od pensji minimalnej i tylko dzięki dodatkom i nadgodzinom ją osiągają.
Podczas spotkania powstał Krajowy Zespół Roboczy do spraw Pomocy Społecznej NSZZ "Solidarność". 22 września ma on odbyć się spotkanie z przedstawicielami rządu. „Spotkanie w Komisji Krajowej, mimo że było burzliwe, dało nam nadzieję na lepsze jutro. Wywalczymy je choćbyśmy mieli wyjść na ulicę, bo w końcu w grupie siła” - podsumowuje przewodnicząca KZ Joanna Bulik.
Żródło: www.tysol.pl, informacje własne. Zdjęcia: www.tysol.pl, Joanna Bulik.

Od sierpnia 2014 1072112