2023 10 31 na grobach

W dniach 30-31 października 2023 r. członkowie Prezydium Zarządu Regionu Częstochowskiego NSZZ "Solidarność": przewodniczący ZR Jacek Strączyński i jego zastępca Stanisław Kołodziejczyk z modlitwą oraz wiązankami kwiatów i zniczami odwiedzili groby nieżyjących związkowców.

Członkowie Prezydium zawieźli kwiaty i znicze na cmentarze Raków, św. Rocha i Kule, m.in. na groby tragicznie zmarłych w wyniku wypadku samochodowym w drodze na posiedzenie Komisji Krajowej - Kazimierza Macińskiego (przewodniczący ZR w latach 1990-91) i Sławomira Dobosza oraz związkowców zmarłych w ostatnich latach - Katarzyny Grohman, Janusza Konieczki, Marka Lisowskiego, Michała Koniecznego, Zofii Gawlik, Jadwigi Bojarskiej, Henryka Wieczorka, Barbary Dudek, Walentego Grygoruka, Wiesława Czarneckiego, Dariusza Gospodarka. Odwiedzili również symboliczny grób patrona Związku ks. Jerzego Popiełuszki na Cmentarzu Kule, a także pierwszego kapelana Regionu ks. Zenona Raczyńskiego na cmentarzu w Krzepicach. W imieniu Regionu wiązankę kwiatów na grobie Aleksandra Przygodzińskiego (przewodniczący ZR w latach 1991-1995) w przeddzień dnia Wszystkich Świętych na cmentarzu w Strzelcach Małych złożył syn Aleksandra – Grzegorz. Dziękujemy.
Przeżywanie Wszystkich Świętych i Dnia Zadusznego to nie tylko obowiązek odwiedzenia miejsca spoczynku zmarłych, przyniesienia kwiatów, zapalenia zniczy, ale przede wszystkim oddanie szacunku i czci zmarłym poprzez wspomnienie i modlitwę. Stowarzyszenie Więzionych, Internowanych, Internowanych i Represjonowanych WIR oraz Zarząd Regionu zapraszają na Mszę św. w intencji zmarłych związkowców: LINK >>>.

Od sierpnia 2014 1073632