Aktualizacja: Na piątkowej (16 października) konferencji prasowej poseł Szymon Giżyński w obecności przewodniczącego Zarządu Regionu Jacka Strączyńskiego powtórzył konkluzję swojej niedawnej rozmowy z prezesem PiS Jarosławem Kaczyńskim: województwo częstochowskie powstanie, jeśli Prawo i Sprawiedliwość będzie po wyborach tworzyć rząd.kaczynski 2015 10 08 crop

14 października do Regionu Częstochowskiego dotarła odpowiedź na pismo przewodniczącego ZR Jacka Strączyńskiego skierowane do prezesa Prawa i Sprawiedliwości w sprawie reaktywacji województwa częstochowskiego.
Jarosław Kaczyński zapewnił, iż "Sprawa województwa częstochowskiego jest także elementem naszego programu. (...) sprawa województw środkowopomorskiego i częstochowskiego wymaga konsultacji społecznych. Jeśli powołamy rząd, z całą pewnością będą przeprowadzone. W razie pozytywnego wyniku, województwa (w tym częstochowskie) zostaną powołane. Oczywiście jeśli wynik będzie pozytywny tylko w jednym przypadku, np. Ziemi Częstochowskiej, powołamy odpowiednie województwo. Proszę więc być dobrej myśli".
Poniżej cała treść korespondencji.

straczynski 2015 09 28 1

straczynski 2015 09 28 2