Związkowa legitymacja elektroniczna i program rabatowy Więcej informacji

Polecamy rzetelny i celny artykuł o oświacie w "Naszym Dzienniku" z 2 stycznia 2019 r. (link, dostęp do całości artykułu płatny). O upadku rangi zawodu nauczyciela, niskich wynagrodzeniach, biurokracji i innych problemach pisze red. Paulina Gajkowska.
Według oświatowej "Solidarności" kroki podejmowane przez resort edukacji są jednak kosmetyczne, a podwyżki nie stanowią wyrównania płac i nie wpływają na wzrost prestiżu nauczyciela. - Nauczyciele są wręcz zarzucani papierami do wypełnienia, zmuszani do gromadzenia dokumentacji, zwłaszcza w trakcie awansu zawodowego. To na pewno nie wpływa dobrze na jakość ich pracy i rodzi frustrację - zauważa Olga Zielińska, rzecznik prasowy Krajowego Sekretariatu Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" w rozmowie z "Naszym Dziennikiem".
- Minister Anna Zalewska cały czas mówi o pod-noszeniu rangi zawodu nauczyciela. Dzieje się jednak inaczej. Ta ranga systematycznie spada. Płace nauczycieli w stosunku do innych zawodów są cały czas bardzo niskie. Nauczyciele to pracownicy zajmujący ostatnie miejsce w rankingu zawodów z wyższym wykształceniem, jeśli chodzi o płace - dodaje. Jeśli zarobki nie będą wyższe, z zawodu będą odchodziły kolejne osoby. - To już jest trend, i nie tylko wśród młodych nauczycieli - konstatuje Olga Zielińska.

lotos paliwa 460

Więcej informacji: KLIKNIJ.